Svoboda mezi špičkou i nový talent na scéně. Češi zářili v Barceloně

26.03.2024 11:29

Petr Svoboda sváděl boj o pódium v obou jízdách třídy Supersport 300, Nicolas Zanin zakončil svou premiéru v Yamaha R3 bLU cRU World Cupu bronzovým výsledkem. Čeští závodníci se při doprovodných závodech MS superbiků v Barceloně předvedli v dobrém světle a opět nalákali fanoušky k návštěvě červencového závodního víkendu na Autodromu Most.

V obou závodech třídy Supersport 300 projel Svoboda cílem jako pátý. Zatímco v neděli se toto umístění stalo i jeho konečným výsledkem, v sobotu byl nakonec klasifikován na čtvrté pozici. Vytěžil z třísekundové penalizace pro původního vítěze a současného svého týmového kolegu ze stáje RT Motorsports by SKM-Kawasaki Iniga Iglesiase. Španěl byl potrestán za zavinění kolize.

Ačkoli Svoboda na stupně vítězů v Barceloně nedosáhl, v obou případech k němu byl více než blízko. Třída Supersport 300 totiž opět nabídla tradičně vyrovnané závodění s řadou předjížděcích manévrů na čele a početnou vedoucí skupinou, ve které se držel také náš reprezentant. Zatímco v sobotu mu na třetího Samuela di Soru chybělo 71 tisícin sekundy, v neděli za bronzovou pozicí zaostal o 148 tisícin.

Díky těmto výsledkům Svoboda opustil úvodní podnik jako čtvrtý nejlepší jezdec průběžného pořadí. Zde navíc drží těsný kontakt s úplnou špičkou. Zatímco na Iniga Iglesiase a Aldiho Satju Mahendru, kteří se dělí o vedení, mu chybí čtyři body, třetí Jeffrey Buis má pouze jednobodový náskok.

Úspěšná premiéra českého talentu

Petr Svoboda nebyl v Barceloně jediným Čechem, kterému se podařilo zazářit. Při své premiéře v seriálu Yamaha R3 bLU cRU World Cup se totiž blýskl i Nicolas Zanin. Sobotní jízda pro něj sice skončila 11. příčkou, v neděli si ale výrazně polepšil. V závodě, který byl ukončen kvůli kolizi o dvě kola dříve, dojel na třetí pozici a mohl tak oslavovat své premiérové umístění na stupních vítězů.

V průběžném pořadí zařadila Zanina kombinace 11. a 3. pozice na šestou příčku. Na kontě má 21 bodů a na Doriana Joulina s Mariem Sallesem ztrácí pouze jeden bod. Na třetího Eduarda Burra mu chybí devět bodů.

Z Čechů se v Barceloně představili také Filip Novotný a Ondřej Vostatek. Této dvojici se ale bodovat nepodařilo. Novotný obsadil při svých prvních dvou závodech ve třídě Supersport 300 23., respektive 24. místo. Vostatek zaznamenal v kategorii Supersport 22. a 28. pozici a jeho jediným bodovaným výsledkem t letošní sezony tak zůstává 14. pozice z prvního závodu na australském Phillip Islandu.

Mistrovství světa superbiků a všechny její doprovodné kategorie budou pokračovat o víkendu 19.-21. dubna v nizozemském Assenu. O víkendu 19.-21. července zavítají také na Autodrom Most.

Foto: RT Motorsports by SKM-Kawasaki


Další články


Partneři